Vad kostar det att byta tak? - Villatakexperten i Sverige AB

Vad kostar det att byta tak?

Att byta tak kan vara en stor och viktig investering för varje husägare och den första frågan som folk ställer sig då är, vad kostar det att byta tak? Det är en investering som både syns och märks, men också som skall ha en lång hållbarhet. Kostnaden för att byta tak kan vara svårt för en privatperson att räkna på. Det är många olika aspekter som man behöver ta hänsyn till när vi tar fram ett pris för att byta tak.
Som husägare kan det upplevas som en krånglig process att behöva lägga om sitt tak. Ett första tips är att själv undersöka och prata tillexempel med grannarna.
Har någon av dem nyligen bytt sitt tak? Och vad kostade det för dem att byta tak?
Sedan är det viktigt att själv undersöka vilka olika typer av tak som finns. Varje material har sina fördelar och nackdelar, både när det kommer till pris, utseende och hållbarhet.

Vad kostar det att lägga om tak?

Så vad kostar det att lägga om sitt tak då? Och vad är det som gör att vissa tak kostar mer än andra. Här nedan redogör vi några av de aspekter som vi som takläggare i Stockholm måste ta hänsyn till när vi skriver en offert.
Först och främst behöver vi se över om det är allt på taket som skall bytas, dvs råspont, papp, läkt, plåt, takstege och eventuellt snörasskydd.
Sedan är det materialvalet såklart, det utgör vanligtvis 25-40 procent av den slutgiltiga kostnaden för materialet.
Valet av underlagspapp är också en faktor som påverkar kostnaden för taket. Det mest vanligt förekommande materialet är tjärpapp, men det andas inte. Skall man ha ett underlagspapp som andas är det flera gånger dyrare. Dock gör det att man minskar risken för att få mögel eller fuktskador med ett dyrare underlagspapp.
Taksäkerhet är en annan aspekt som påverkar kostnaden för det nya taket. Har du mer än 4 meter i fasadhöjd så är du tvungen att ha en fast och rak takstege.

Byta tak kostnad

Checklista innan du kontaktar en takläggare

Innan du kontaktar en takläggare och vill få en offert för vad det kostar att byta tak, så är det viktigt att tänka på ett par saker. Nedan har du en checklista med punkter som kan vara bra att titta på innan eller i samband med att du är i kontakt med en takläggarfirma:

  • Behöver du bygglov? I vissa områden så krävs det bygglov för att byta taket på din villa.
  • Är du bunden till särskilda material och färger?
  • Har du tänkt att använda samma material på taket som ligger idag, eller byta?
  • Om du tänkt byta material, har du läst på om de olika materialen? Takpannor, Papptak, Plåttak eller Energitak.
  • Har jag ROT som jag kan använda mig av?

Offert / Pris takbyte

När det väl är dags att få en offert för takbytet och till slut ett pris vad det kostar att byta tak. Då är det bra om du gått igenom checklistan ovan. Sedan gäller det att leta rätt på ett seriöst takläggarföretag som kan lägga den typen av tak som du är intresserad av. Ett sätt är att titta på recensionerna och sortera ditt val därifrån.
När du väl har fått kontakt med ett takläggarföretag är det viktigt att företaget kommer ut på plats och faktiskt tittar på taket. Att veta pris för takbytet utan att ha sett det faktiska taket är något ni bör undvika.
När ni får en kostnad för takbytet så bör den offerten gälla för samtliga delar av taket. Dvs allt material, både själva takmaterialet, underlagspapp och eventuella plåtdetaljer. Men också arbetstimmar. Det är viktigt att allt finns specificerat i den offert som ni får levererad av företaget.

Kontakta oss här så hör vi av oss


Se våra projekt här

Referenser

Boka en kostnadsfri besiktning!

Webbyrå: Brandson AB i Stockholm